Eindhovense ouderen krijgen schilderles via app

In Eindhoven besloot een groep oudere deelnemers van een schildersclub een groepsapp te starten. Ze bespreken in de app elkaars werk en krijgen adviezen van lerares An van Acquoij.

Overal in het land vinden mensen oplossingen voor probleempjes die zijn ontstaan door de coronacrisis. Bijvoorbeeld in Eindhoven: daar kwamen ouderen bij elkaar in Soos Andromeda om samen schilderlessen te volgen. De lessen staan onder leiding van An van Acquoij, een krasse oudere van tachtig jaar. Maar Soos Andromeda ging door de dreiging van het coronavirus dicht en de gezellige schilderlessen, die vooral ook een sociale insteek hebben voor de veelal oudere deelnemers, kwamen abrupt ten einde.

Advies over kunstwerken

An van Acquoij, die zelf al wekenlang in quarantaine leeft met haar man, zat niet bij de pakken neer. Samen met de dames uit haar club startte ze een groepsapp waarin ze regelmatig contact hebben over hun schildervorderingen. Tijdens het gezamenlijke contact in de app laten de amateurschilders de kunstwerken waarmee ze bezig zijn aan elkaar zien. An geeft hen waar gewenst advies op hun persoonlijke lijn om de schilderijen nog mooier of anders te maken.

Eenzaamheid voorkomen

De groepsapp is tevens een mooie gelegenheid om, net als in Soos Andromeda, elkaar te ondersteunen in deze bizarre tijd. De app is alweer enkele weken in gebruik en er wordt steeds meer gebruik van gemaakt. “De schildersclub blijft zo mooi bij elkaar en wij proberen hiermee gezamenlijk te voorkomen dat een van de oudere zich alleen voelt”, aldus An van Acquoij.