• UP! telefonische groepsgesprekken

UP! organiseert groepsgesprekken met leeftijdgenoten. In deze coronatijd zijn dat geen fysieke maar telefonische gesprekken. Ze kunnen overal over gaan, van serieuze onderwerpen tot een gezellig praatje. Communicatieadviseur Jort Klarenbeek van UP! vertelt graag over de ervaringen van de deelnemers. “Dat je elkaar niet kent, is eigenlijk best lekker. Een verhaal vertellen kan, maar alleen luisteren naar dat van anderen is ook prima. Je spreekt met leeftijdsgenoten over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt.”

Hoe is jullie initiatief ontstaan?
“Soms loop je in je eentje te piekeren over van alles en nog wat. Dan kan het fijn zijn om eens met leeftijdsgenoten van gedachten te wisselen. Centraal staan thema’s die normaal gesproken niet zo vaak aan de orde komen, zoals spijt, afscheid of familie. Het zijn geen ‘zware’ gesprekken. Het ene moment kan het serieus zijn, het volgende moment vrolijk en licht.”

“De groepsgesprekken via de telefoon zijn ontstaan vanuit de vele fysieke gesprekken die we met groepen ouderen in de wijk voeren. Anders dan bij de andere telefoonlijnen raak je bij UP! in gesprek met elkaar, in plaats van met een hulpverlener. Je spreekt met leeftijdsgenoten over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. Elk gesprek heeft een gespreksleider en ongeveer zes deelnemers.”

Wordt er veel gebruik van gemaakt?
“Deelnemers die meedoen aan de gesprekken zijn met name nieuwsgierig. Je zit met onbekenden aan de telefoon en dat werkt heel goed. Deelnemers stellen zich aan de lijn voor aan de hand van hun voornaam, leeftijd en hun uitzicht. Dat breekt meteen het ijs. De gespreksleider zorgt ervoor dat iedereen aan de beurt komt. Zo kon het gebeuren dat deelnemers aan weerszijden van hetzelfde park zitten te bellen”, lacht Jort Klarenbeek.

“Ik moest mezelf wel even een duwtje geven”, bekent Marijke (76). “Ik bloos altijd heel erg en dan durf ik niks te zeggen. Maar nu ziet niemand je, dus ik dacht, ik probeer het gewoon. Ik ben blij dat ik heb meegedaan.”

Jort Klarenbeek: “We zien elkaar niet, maar verstaan elkaar des te beter. En dat je elkaar niet kent, is eigenlijk best lekker. Een verhaal vertellen kan, maar alleen luisteren naar dat van anderen is ook prima. Daarbij komt dat meedoen aan de gesprekken gratis is op de gebruikelijke belkosten na en dat inbellen met elk type telefoon kan: vast of mobiel, het wijst zich vanzelf.”

Wat zijn zoal de ervaringen?
“Even een praatje maken is vandaag de dag voor veel ouderen niet vanzelfsprekend.” vertelt initiatiefnemer Alet Klarenbeek. “Terwijl het juist nu fijn is om van elkaar te horen hoe het gaat. Hoe is het om nog minder dan anders te weten hoe de toekomst eruit zal zien? Hoe ga je daarmee om? Wat maakt het leven de moeite waard, nu je als oudere meer aan huis gebonden bent?”

De 69-jarige Nel komt uit Utrecht en deed mee met de telefoongesprekken. Ze heeft weinig sociale contacten en dat merk je juist in deze tijd: “Je kan iemand zo verschrikkelijk missen. Om dat alleen-zijn te doorbreken geef ik mezelf een duwtje en ga de natuur in. Of ik doe mee aan zo’n groepsgesprek. Het was heel bijzonder om zelf wat te vertellen en de verhalen van anderen te horen. Ik begon daarna met een goed humeur aan de dag!”

In de gesprekken gaat het over wat de deelnemers ervaren en belangrijk vinden. Zo zei Tineke (71) uit Haarlem over het thema vriendschap: “Vannacht lag ik er al over na te denken en dat maakte me blij. Vriendschap is echt belangrijk nu.”

Voor meer informatie bezoek de website www.upinnederland.nl